czwartek, 4 lutego 2016

Faworki na piwie

Tłusty Czwartek czyli rozpusta bo albo pączki albo chrusty, tak zawsze mawiała moja babcia.
No więc zapraszam dzisiaj na faworki, leciutkie i pachnące chmielem.
Szybkie w wykonaniu i szybko znikają.
Faworki na piwie.

Składniki: 
  • 6 żółtek 
  • piwa tyle ile wynosi pojemność żółtek 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
  • 200 - 250 g mąki pszennej 
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
  • Najpierw zmierzyłam miarką objętość 6 moich żółtek i u mnie było to 110 ml.
  • Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę, potem dodałam piwo - ja 110 ml i mąkę, najpierw 200 g i zarobiłam ciasto.
  • Potem podsypywałam mąką ciasto tak aby w rezultacie powstało miękkie i elastyczne ciasto.
  • Potem rozwałkowałam ciasto bardzo cienko i pokroiłam radełkiem na paski a potem na faworki.
  • W każdym faworku zrobiłam nacięcie i przewlekłam jeden koniec przez drugi.
  • Smażyłam faworki na rozgrzanym oleju.
  • Potem osuszyłam faworki na ręczniku papierowym i jak całkowicie ostygły posypałam je cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Kazimierz Dolny

2 komentarze

  1. Mmm faworki - pycha! Fajny przepis i wydaje się być łatwy, na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger