Teraz tej energii nam ciągle brakuje więc jedzmy na zdrowie.
Soczewica po indyjsku.
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
 - 200 g fasolki szparagowej zielonej
 - 1 czerwona papryka
 - 2 średnie ziemniaki
 - olej rzepakowy do smażenia
 - 1 cebula
 - 1 mała cukinia
 - 1 ząbek czosnku
 - 2 duże pomidory
 - 1 łyżeczka nasion czarnuszki
 - 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
 - 1 łyżeczka mielonej kolendry
 - 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 - 2 łyżki posiekanej mięty czekoladowej
 
Soczewicę zalałam wrząca wodą, posoliłam i gotowałam aby była al'dente.
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w grubą kostkę, paprykę na kawałki, cukinię w pół plasterki, pomidory w kostkę a fasolkę obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
Na oleju podsmażyłam nasiona czarnuszki, dodałam pokrojoną cebulę, cukinię, ziemniaki, paprykę i fasolkę.
Smażyłam 5 minut a potem dodałam pomidory, przyprawy i ugotowaną soczewicę, podlałam 1/2 szklanki wody.
Gotowałam jeszcze jakieś 10 minut.
Dodałam na koniec koncentrat pomidorowy, wymieszałam a jak już ogień pod garnkiem wyłączyłam wsypałam posiekaną kolendrę i miętę, wymieszałam.
Podałam od razu.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej własny.
"Podróże małe i duże"
| Zachód słońca w Jastrzębiej Górze | 
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.