czwartek, 15 października 2015

Pieczony marlin z sosem béarnaise

Jest to danie kuchni francuskiej.
Marlin jest rybą bardzo delikatną i bardzo smaczną, dlatego polecam gorąco.
Przepis kuchni francuskiej z ulotki Biedronki. 
Pieczony marlin z sosem béarnaise.

 
                Składniki:
  • 4 rozmrożone steki marlina 
  • olej do smażenia
  • sól morska
  • pieprz
                Sos béarnaise:
  • 3 drobno posiekane szalotki
  • kilka gałązek estragonu
  • 50 ml octu winnego
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 3 żółtka 
  • 200 g masła
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • biały pieprz
Estragon, szalotki włożyłam do garnka z octem, białym pieprzem i gotowałam na wolnym ogniu do momentu aż odparowało 2/3 płynu.
Teraz wszystko przecedziłam przez sito i odstawiłam do ostygnięcia.
Żółtka ubiłam na parze a kiedy zgęstniały nie przerywając ubijania dodawałam do nich porcjami masło a następnie zredukowane wino i sok z cytryny.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem białym.
Steki z marlina posypałam solą i pieprzem i smażyłam na oleju około 2 minut z każdej strony.
Steki podałam polane sosem.
Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej.
"Podróże małe i duże"
Margarytki

5 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger