Dziś zupa krem z dyni inna niż dotychczas gotowałam bo z fasolką szparagową która pasuje tutaj idealnie oraz z szynką długodojrzewającą hiszpańską Cabero de lomo ibérico.
Szynka wyprodukowana jest ze szlachetnych ras świń hiszpańskich a dokładniej z podudzi samic.
Jest cudownie poprzerastana tłuszczykiem który po wysmażeniu tworzy witrażyki.
Polecam ewentualnie szynkę hiszpańską jamon serrano.
Zapraszam na pyszną zupę.
Zupa z dyni z fasolką szparagową i Cebero de lomo ibérico.
Składniki: ( 4 porcje )
- 200 g szynki Cabero de lomo ibérico
- 200 g fasolki szparagowej zielonej
- 500 - 600 g miąższu z dyni
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw curry
- 1 łyżeczka ziela kocanki włoskiej
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- sól morska
- 500 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki 30 %
Do garnka z dynią wlałam bulion i dodałam ziele kocanki,
kozieradkę oraz mieszankę curry a także ziarenka pieprzu syczuańskiego.
Gotowałam wszystko aż dynia zmiękła.
Fasolkę szparagową ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam.
Szynkę pokroiłam na plasterki i wysmażyłam na suchej patelni.
Jak dynia się ugotowała zmiksowałam ją na gładki krem i doprawiłam ewentualnie solą do smaku, zdjęłam z ognia, zaprawiłam śmietaną i ponownie zagotowałam.
Podałam zupę z fasolką szparagową i czipsami z szynki.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Plaża w Rozewiu |
2 komentarze
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.