czwartek, 4 czerwca 2015

Jarmuż z czosnkiem na masełku

Moja propozycja przystawki lub jarzynki do obiadu na dziś to bardzo zdrowy jarmuż z jeszcze zdrowszym czosnkiem.
Rezultat jest niesamowity a smak cudowny choć widok trochę mniej.
Z takimi daniami już tak jest że smakują lepiej niż wyglądają. 
Jarmuż z czosnkiem na masełku.

                 Składniki:
  • 200 g jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 100 g sera ricotta
  • 1 łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • 1 szalotka
  • 1 papryczka chili
  • kilka łyżek wody
Jarmuż miałam myty więc tylko go oddzieliłam od zdrewniałych łodyżek.
Szalotkę posiekałam, tak  samo jak i czosnek.
Posiekałam także papryczkę chili.
Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim szalotkę, czosnek i chili.
Potem dodałam na patelnię jarmuż i smażyłam chwilę, teraz dodałam kilka łyżek wody oraz sól, pieprz i przyprawy i dusiłam kilka minut pod przykryciem.
Na koniec wyłączyłam gaz i dodałam ser, lekko przemieszałam.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Uroki jesieni

2 komentarze

  1. tak właśnie sobie szukałam czegoś podobnego do potrawki, jaką kiedyś z jarmużu robiła moja mama od Ciebie wezmę odrobinę inspiracji dla moich fantazji kulinarnych, pozdrawiam kp

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger