niedziela, 12 kwietnia 2015

Zupa chrzanowa z ziemniakami

Jak długo nic nie wymyślę smacznego to już mnie "nosi" i wpadam do mojego królestwa i mieszam, dodaję, doprawiam i potem przeważnie wychodzą dobre rzeczy.
Czasami może i nie całkiem udane ale o to spytajcie Przemka ha ha.
Ta zupa która powstała w niedzielę wielkanocną należy do tych udanych, jest łagodna i pikantna zarazem, ostrości dodaje jeszcze rzeżucha a jaja nadają delikatności tak samo jak i ziemniaki.
Teraz wystarczy doprawić i danie na stół, zapraszam.
Zupa chrzanowa z ziemniakami.




Składniki: 4 porcje
  • 2 litry wody z parzenia białej kiełbasy
  • sól różowa himalajska
  • 3 laski białej sparzonej kiełbasy
  • 3 średnie ziemniaki
  • 50 g boczku wędzonego
  • 50 g chudej wędzonej szynki
  • 4 - 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 1/2 szklanki zakwasu żytniego
  • 250 g - słoiczek chrzanu [ klik ]
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • rzeżucha

Przygotowanie zupy:
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę, włożyłam do wody z parzenia kiełbasy, posoliłam i ugotowałam do miękkości po czym zmiksowałam na gładki krem.
  • Dodałam teraz do zupy pokrojone w skośne paski plasterki kiełbasy, zagotowałam.
  • Boczek i szynkę pokroiłam w kosteczkę tak samo jak i cebulę i czosnek.
  • Na patelni wytopiłam boczek potem smażyłam szynkę oraz cebulę i czosnek i wlałam do zupy.
  • Teraz zakwas rozprowadziłam ciepłą wodą i wlałam do zupy, zagotowałam mieszając.
  • Doprawiłam zupę chrzanem i jeszcze raz zagotowałam.
  • Na talerzu ułożyłam cząstki jajek na twardo, zalałam zupą i obficie posypałam rzeżuchą bo ją uwielbiamy.

Smacznego.
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Koszyczek wielkanocny

2 komentarze

  1. Nigdy nie jadłam zupy chrzanowej, zapowiada się ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger