wtorek, 10 marca 2015

Rolada serowa

Bardzo przepyszna rolada serowa z chrupiącymi orzechami i miękkim serem.
Polecam do kawy czy herbaty, będzie znakomita, pyszny deser.
Rolada serowa.


                     Składniki:
  • 750 g mielonego twarogu
  • 100 g herbatników z czekoladą
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru trzcinowego
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 g orzechów laskowych
  • ekstrakt pomarańczowy
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Herbatniki włożyłam do malaksera i zmieliłam.
Orzechy zmieliłam w młynku.
Żółtka utarłam z cukrem pudrem, dodałam masło, twaróg, ekstrakt około łyżeczki, cukier waniliowy i orzechy oraz połowę herbatników.
Wymieszałam wszystko na jednolitą masę.
Żelatynę rozpuściłam w 1/4 szklanki gorącej wody i połączyłam z masą serową.
Masę schłodziłam.
Na papierze do pieczenia wysypałam resztę herbatników i wyłożyłam na nie masę serową tworząc roladę, lekko ją obracałam aby cała pokryta była pokruszonymi herbatnikami.
Zawinęłam roladę ściśle w papier i włożyłam do lodówki na całą noc.
Minimum rolada musi tężeć 2 godziny.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"podróże małe i duże"
Las Puczniew

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger