poniedziałek, 12 stycznia 2015

Orientalny deser ryżowo - kokosowy z mango

Tak pysznego deseru już dawno nie jadłam.
Słodki, pachnący mango i kokosem z kleistym ryżem, serdecznie polecam.
Deser ryżowo - kokosowy.



Składniki: ( 2 porcje )
Ryż kokosowy:

  • 100 g ryżu 
  • 200 g mleczka kokosowego 
  • 300 ml mleka 3,2 % 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka cukru 
  • 20 g wiórków kokosowych 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
Sos mango:
  • 2 duże dojrzałe mango umyte i obrane 
  • 2 łyżki cukru 
  • 100 ml białego wina 
Sos kokosowy:
  • 200 g mleczka kokosowego 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej + woda 
  • sok z połowy limonki 
  • cukier do smaku

Przygotowanie:
  • Wymieszałam mleko z mleczkiem kokosowym i szczyptą soli.
  • Do mleka dodałam ryż i wiórki kokosowe i gotowałam na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
  • Gotowałam do momentu aż ryż się rozkleił i wtedy dodałam cukier i cukier waniliowy.
  • Teraz zajęłam się sosem mango.
  • Przy pomocy łyżki do kulek wycięłam 8 kulek z miąższu mango, pozostałą część pokroiłam w kostkę.
  • Na patelni skarmelizowałam cukier i dodałam do niego pokrojone w kostkę mango.
  • Cukier z mango smażyłam do miękkości a następnie dodałam białe wino.
  • Wszystkie składniki zmiksowałam a następnie z powrotem przełożyłam na patelnię i odparowałam do konsystencji sosu.
  • Teraz sos kokosowy.
  • Zagotowałam mleczko kokosowe z sokiem z limonki i cukrem.
  • Mąkę ziemniaczaną rozrobiłam w niewielkiej ilości wody i wlałam ją do gotującego mleczka ciągle mieszając.
  • Gdy sos zgęstniał zdjęłam go z ognia.
  • Ugotowany ryż ugniotłam w foremce.
  • Na talerzu wylałam sos mango, ułożyłam na nim ryż obracając foremkę do góry nogami.
  • Na wierzchu polałam ryż sosem kokosowym i udekorowałam kulkami z mango, posypałam wiórkami kokosowymi.
Smacznego.
Przepis Paweł Małecki - Mistrz cukierniczy
"Podróże małe i duże"
Gibraltar

4 komentarze

  1. Chętnie bym się zaopiekował takim deserem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a co zdruga polowa mleka kokosowego?( na poczatku wpisu):)

    pozdrwiam,mariah.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nastąpił mały błąd, przepraszam i poprawiam.
      Mleczko kokosowe całe czyli 200 g i całe mleko 3,2% 300 ml należy zagotować.
      Dziękuję za znalezienie błędu.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger