piątek, 26 grudnia 2014

Tarta cytrynowa z bezą

Niedawno pokazywałam Wam jak zrobić szybki krem cytrynowy - lemon curd [ klik ] a dziś pokażę Wam jak go wykorzystałam w cieście.
Tarta cytrynowa z bezą, zapraszam serdecznie jeśli jeszcze nie macie dość świątecznych smakołyków.
Cytrynowe szaleństwo na talerzu.



Składniki:  tortownica 20 cm
Ciasto kruche:
  • 80 g masła
  • 130 g mąki pszennej T 650
  • 40 g cukru pudru
  • 1 żółtko
Beza:
  • 3 białka 
  • 150 g cukru
  • Dodatkowo:
  • lemon curd [ klik ]

Przygotowanie tarty cytrynowej:
  • Mąkę połączyłam z cukrem pudrem, żółtkiem i wkroiłam masło.
  • Zagniotłam szybko ciasto i wylepiłam nim spód i brzegi ok. 2cm wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
  • Ponakłuwałam ciasto widelcem i wstawiłam tortownicę na 60 minut do lodówki.
  • Po godzinie wyjęłam tortownicę z lodówki, wyłożyłam wierzch papierem do pieczenia i wysypałam fasolą, obciążając dno. 
  • Wstawiłam ciasto do nagrzanego do 180 C piekarnika i piekłam 20 minut z fasolą a potem zdjęłam ją i piekłam jeszcze 5 minut aby ciasto się zrumieniło.
  • Białka ubiłam na sztywno i teraz zaczęłam dodawać cukier po łyżce i ubijałam tak długo aż cukier się rozpuścił a piana była lśniąca.
  • Wyjęłam tartę z piekarnika, przestudziłam i wyłożyłam na ciasto lemon curd a następnie przykryłam bezą.
  • Macie tutaj pełną dowolność, ja napełniłam rękaw cukierniczy i wycisnęłam rozetki, można ją po prostu rozsmarować na kremie łyżką.
  • Wstawiłam ponownie ciasto do piekarnika i piekłam około 20 minut w 180 C aż beza się zrumieniła.
  • Ciasto potem przestudziłam i wstawiłam do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego.
Przepis  Domowe-Wypieki.pl
"Podróże małe i duże"
Andaluzja-Sewilla

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google

Obserwatorzy Blogger