czwartek, 8 maja 2014

Deser jogurtowy z rabarbarem

Idąc za ciosem sezonu rabarbarowego dziś przedstawiam Wam szybki i smakowity deser.
Kwaskowatość rabarbaru i zdrowe chrupiące orzeszki a do tego zdrowy jogurt. 
No to deserujemy.

                    Składniki:
  • 220 g rabarbaru
  • 45 g cukru trzcinowego
  • 125 ml wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ok. 250 ml jogurtu - ja miałam naturalny ale może być każdy  ulubiony
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki płatków kukurydzianych
  • 2-3 łyżki poppingu z amarantusa
  • 2-3 łyżki krokantu z orzechów ziemnych
  • 2 łyżki otrębów  owsianych
Rabarbar oczyściłam i pokroiłam na 1 centymetrowe kawałki, włożyłam je do garnka, wlałam wodę, wsypałam cukier oraz cynamon i gotowałam aż rabarbar całkowicie się rozpadł.
Wystudziłam go całkowicie a potem przełożyłam do pucharków.
Orzechy, płatki kukurydziane, otręby oraz krokant uprażyłam na suchej patelni.
Rabarbar zalałam połową jogurtu, posypałam mieszanką orzechową, teraz reszta jogurtu i reszta mieszanki orzechowej.
Na wierzchu posypałam poppingiem z amarantusa.
Popping z amarantusa czyli inaczej dmuchane ziarna rośliny zwanej szarłatem, zdrowe i pyszne.
 Smacznego.
Inspiracja MW

2 komentarze

  1. Wspaniały pomysł na deser. Niestety, mój rabarbar jeszcze rośnie ( zbyt wolno) :) A taką
    mam na niego ochotę :)
    Pozdrawiam ciepło Dorota

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger