niedziela, 6 kwietnia 2014

Amur z rozmarynem

Dawno już nie jadłam tak pysznej ryby jak ten piękny filet z amura który zakupiliśmy.
Ryba jest soczysta i pachnąca rozmarynem a ser nadaje jej chrupiącą skórkę.
Zapraszam serdecznie do spróbowania tej wersji bo jest tego warta.

                    Składniki:
  • 500 g filetu z amura
  • 25 g masła
  • 50 g startego sera żółtego
  • 100 ml śmietany 12 %
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 gałązka rozmarynu
Połową masła wysmarowałam naczynie do zapiekania i ułożyłam w nim filet z amura.
Posmarowałam rybę śmietaną wymieszaną z mąką i posypałam serem.
Piekłam rybę w 180 C przez 15-20 minut.
W czasie jak ryba się piekła zrobiłam sos.
Na reszcie masła i oleju podsmażyłam posiekaną cebulę i czosnek, dodałam przecier, przyprawy i rozmaryn i dusiłam pod przykryciem 5 minut.
Rybę podałam z ziemniakami i sosem.
Smacznego.
Inspiracja tutaj [ klik ]

5 komentarze

  1. od jakiegoś czasu mam fazę na ryby, więc cieszę się, że zaproponowałaś ten ciekawy pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pożałujesz Aga bo jest naprawdę pyszny.

      Usuń
  2. Wygląda pysznie:))bardzo lubię ryby ale mam nieodparty lęk że gdzieś się czai ość,nawet tam gdzie ich nie ma:))Pozdrawiam serdecznie i miłego popołudnia życzę:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak Przemek on zawsze w filecie nawet a ość znajdzie. Pozdrawiam Reniu.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger