środa, 5 marca 2014

Zupa porowa z brązowymi pieczarkami

Wiecie że Polacy zjadają po103 litry zupy na osobę na rok?
Kochamy zupy jako naród i z chęcią je zajadamy, czasami to tradycja: rosół, pomidorowa, żurek czy barszcz czerwony a czasami to nasze innowacje na temat, niemniej wszystkie są pyszne.
My uwielbiamy Zupy.
Tym razem zachęcam do spróbowania zupy przepysznej i bardzo delikatnej a jednocześnie aromatycznej.
Będziecie zachwyceni.
Zupa porowa.
Składniki:
  • 3 pory
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 6 - 8 brązowych pieczarek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • Pora oczyściłam i umyłam, białe części pokroiłam w talarki.
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej pokrojonego pora, a po chwili także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Wlałam do rondla bulion, przykryłam i gotowałam przez 15 minut.
  • Gdy warzywa zmiękły zmiksowałam je na krem.
  • Potem przyprawiłam zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry a zielone części pora pokroiłam w pół plasterki.
  • Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim grzyby oraz pora.
  • Na talerz wylałam zupę a na wierzchu posypałam skarmelizowanym porem i grzybami.
Smacznego.
Inspiracja "Moje Smaki Życia" 11/2013

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger