poniedziałek, 13 stycznia 2014

Dorsz bałtycki w tempurze

Pyszne kąski rybne dla wszystkich smakoszy w delikatnym jogurtowym cieście.
Polecam wszystkim inną alternatywę dla  dorsza w panierce.
Zapraszam serdecznie.
                  Składniki:
  • 400 g fileta dorsza bałtyckiego
  • 1 łyżka przyprawy "5 smaków"
  • olej rzepakowy do smażenia
  • brokuł
                  Tempura z jogurtem:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego 0%
  • 1 jajo
  • 4 łyżeczki sosu worcestershire
  • 8 łyżek mąki kukurydzianej
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 4 gałązki koperku
 Rybę umyłam i osuszyłam.
Pokroiłam na małe kawałki.
Obtoczyłam kawałki ryby w przyprawie "5 smaków" i odstawiłam na chwilę aby przyprawa otuliła rybę.
Z jogurtu, mąki, posiekanego koperku, sosu worcestershire, jaja i skórki otartej z połowy cytryny zrobiłam ciasto.
Ma być dość gęste.
W cieście maczałam kawałki ryby i smażyłam je na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podałam z brokułem ugotowanym al'dente.
 Smacznego.
Pomysł własny.

8 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger