środa, 2 października 2013

Sernik z kulkami ciemnych winogron

Polecam Wam ten sernik bardzo gorąco.
Wymyśliłam go na poczekaniu jak tylko dostałam od koleżanki wiadereczko ciemnych dojrzałych pięknych winogron.
Jest bardzo kremowy na kruchym cieście a na wierzchu cudne kulki winogronowe w jabłkowo-miętowej galaretce.
Mix smaków i poezja doznań.
Zapraszam serdecznie.

                Składniki: tortownica 26 cm
        Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 50 g cukru
            Masa serowa:
  • 4 serki homogenizowane naturalne po 150 g każdy
  • 6 jaj
  • 270 g sera twarogowego dwukrotnie mielonego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 80 ml oleju
  • 2 budynie waniliowe po 40 g
  • 1 galaretka jabłkowo-miętowa
  • 2 szklanki kulek ciemnego małego winogrona

Galaretkę rozpuściłam w 350 ml wrzącej wody i odstawiłam do przestygnięcia.
Mąkę na ciasto przesiałam do miski, włożyłam żółtko oraz posiekane masło, dodałam śmietanę i sól oraz cukier i posiekałam nożem na kruszonkę a następnie zagniotłam ciasto którym wyłożyłam dno i boki tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej bułka tartą.
Tortownicę wstawiłam na 60 minut do lodówki.
W tym czasie nagrzałam piekarnik do 200.
Ciasto wyjęłam z lodówki, ponakłuwałam widelcem i podpiekłam przez 15 minut.
Żółtka na masę serową ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym  na biały puch.
Dodałam do nich serki homogenizowane oraz mielony ser twarogowy, dokładnie wymieszałam.
Dodałam teraz proszek budyniowy i powoli wlewałam olej.
Na końcu ubiłam pianę z białek na sztywno i połączyłam ją z masą serową delikatnie mieszając.
Wylałam masę na podpieczony spód i rozsypałam na wierzchu szklankę winogron wciskając je w ciasto.
Wstawiłam tortownicę ponownie do piekarnika i piekłam sernik przez 60 minut w temperaturze 160 C.
Po upieczeniu zostawiłam na 15 minut w wyłączonym piekarniku.
Wyjęłam potem i studziłam na kratkach.
Gdy sernik całkiem wystygł w środku zrobiła się mała niecka w której ułożyłam resztę winogron i skleiłam kopczyk tężejącą galaretką.
Wstawiłam do lodówki na całą noc.

Smacznego.
           Przepis własny.

11 komentarze

  1. Jestem na twoim blogu pierwszy raz, ale juz po kilku przepisach widzę, że mi sie tu podoba:) Serniki na serkach homogenizowanych to jedne z moich ulubionych, ale jeszcze nidgy nie jadłsm sernika z winogronami. Pewnie tez bym nidgy o takim nie pomyslała bo zazwyczaj piekę tylko czyste serniki, ale zdjecie jest tak zachęcające do jedzenia, że chyba się skusze na malą wariacje i upiekę sernik twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że do mnie trafiłaś.
      Sernik zrób koniecznie a nie pożałujesz.
      Tez pierwszy raz zrobiłam z winogronami i jest pyszny.

      Usuń
  2. U MNIE TYCH winogron pod dostatkiem <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny sernik, dla mnie nowość - z winogronem. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger