piątek, 6 września 2013

Papryka marynowana z cukinią

Paprykowych przetworów ciąg dalszy.
Dziś proponuję Wam paprykę marynowaną z cukinią.
Warzywa w tej zalewie są chrupiące i bardzo dobre.
Zachęcam do zrobienia i tej marynaty.

                Składniki:
  • 4 duże papryki czerwone
  • 2 duże papryki żółte
  • 1 duża ale młoda cukinia
                   Do słoika:
  • ziarna ziela angielskiego
  • liście laurowe
                   Zalewa:
  • 2 i 1/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 100 g cukru
  • 10 g soli

 Paprykę umyłam, oczyściłam z ziaren i pokroiłam na kawałki.
Cukinie umyłam i pokroiłam ze skórką w słupki.
Dlatego w składnikach napisałam młoda cukinia aby można ją było pokroić ze skórą, jeśli macie już starsze egzemplarze cukini musicie ją obrać ze skóry bo będzie twarda i niedobra.
Do garnka wlałam wodę, ocet, wsypałam cukier i sól i zagotowałam.
Do umytych słoików włożyłam paprykę i słupki cukinii i zalałam zalewą.
Do każdego słoika włożyłam 2 ziarna ziela angielskiego i liść laurowy.
Słoiki zakręciłam i pasteryzowałam 25 minut.
Po pasteryzacji słoiki zostawiłam w tej samej wodzie do wystygnięcia.
Smacznego.
                Przepis z kronik rodzinnych.

6 komentarze

  1. ja swoje od razu wyniosłam do piwnicy bo bym wyjadła

    OdpowiedzUsuń
  2. Impreza się udała?
    Dorotko, czy nie jest zbyt kwaśna zalewa? czy ten przepis masz już wypróbowany?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Impreza sie udała a jakże, dziękuje za życzenia.
      Za dużo octu mówisz, nic podobnego, cukier rekompensuje ostrość octu.

      Usuń
  3. cukinia obrodziła więc skorzystam z przepisów podanych przez Ciebie Marycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie, napisz czy smakowało?

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger