piątek, 24 maja 2013

Wstążki ze szpinakiem i serami dwoma

Ta szybka i pyszna potrawa wzmacnia siły i dodaje energii.
Najlepszy byłby do niej domowy makaron - grubo krojone wstążki - a ja dodałam kupny makaron domowe wstążki i też było pysznie.
Zachęcam do wypróbowania pysznego dania.
                  Składniki:
  • 250 g makaronu wstążki domowej roboty
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 plastry sera twarogowego tłustego o grubości 1cm każdy
  • 3 łyżki śmietany 36 %
  • garść startej goudy + 2 łyżki do posypania
  • 1 łyżeczka bio papryki Royal Brand
  • sól
  • pieprz
  • 1 duży pomidor do dekoracji

Makaron gotujemy al'dente.
Ser twarogowy kroimy w grubą kostkę a ser gouda ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Szpinak oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy drobno.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim posiekany ząbek czosnku.
Potem na patelnię dodajemy szpinak, solimy go i smazymy aż szpinak straci swoją objętość - ok. 4 minuty.
Dodajemy śmietankę i chwile jeszcze smażymy.
Wyłączamy płomień i na gorącą jeszcze patelnię dodajemy sery.
Delikatnie mieszamy.
Na koniec dodajemy bio paprykę Royal Brand i delikatnie wmieszać trzeba ją w szpinak.
Na talerzu układamy nasze wstążki makaronowe a na nich szpinak z serami.
Po wierzchu ponownie posypujemy serem startym i potrawę dekorujemy cząstkami pomidora.
 Smacznego.
Przepis dodaję do akcji "Czas na szpinak 3!"

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger