wtorek, 20 listopada 2012

Bułgarski kartofel

Pomysł na takie kartofelki znalazłam na kartce kalendarza, gdzie nieraz znajduje fajne inspiracje.

              Składniki: ( podane bez ilości bo zależy to od Waszych żołądków ):
  • ziemniaki - duże i równe
  • cebula
  • czosnek
  • żółty ser
  • majonez - tylko do połączenia składników
  • śmietana - kwaśna 18 %
  • ulubione zioła - dałam bazylię 
  • sezam
  • sól 
  • pieprz

 Podobno w Bułgarii takie ziemniaki sprzedają w każdej budce za rogiem.
Są pyszne, spróbujcie sami.
Przepis podaje zgodnie z przepisem w kalendarzu:
Weź duże ziemniaki i ugotuj je w mundurkach. Przestudź.
Przetnij na pół i wydrąż tworząc owalne foremki. 

Trzeba to robić delikatnie, bo ziemniaka łatwo uszkodzić. 
Ja robiłam to kulką do lodów.
Na patelni przesmaż cebulę z czosnkiem. 
Miąższ z ziemniaków, zostały po wydrążeniu, ugnieć widelcem. 
Dodaj do cebuli. 
Przypraw wszystko solą, pieprzem i ziołami. 
Smaż chwilę mieszając, aż uzyskasz jednolitą masę. 
Dodaj 1 łyżkę majonezu i śmietany i wymieszaj jeszcze raz.
Wypełnij nią wydrążone kartofle. 
Posyp startym serem i sezamem. 
Zapiecz aż do zrumienienia wierzchu.

 Smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger