środa, 4 kwietnia 2012

Chleb na zakwasie z płatkami orkiszowymi i majerankiem

Chlebek pyszny, miękki i aromatyczny.

Składniki ( 40 porcji )

Zaczyn:

  • 3/4 szklanki zakwasu żytniego
  • szklanka mąki  orkiszowej
  • szklanka letniej wody
  • wszystko razem wymieszać i zostawić na 24 godziny

Chleb właściwy

  • 1 kg mąki pszennej 550
  • 3 szklanki letniej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/6 kostki drożdży  ( zrobić papkę z wodą )
  • 3/4 szklanki płatków orkiszowych
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego 
  • 1/4 szklanki zarodków pszennych stabilizowanych
  • wyżej zarobiony zaczyn
  • majeranek do posypania

Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Foremki posmarować masłem i wysypać mąką.
Z podanego ciasta odłożyć ok. 80 g  na następny wypiek.
Ciasto przełożyć do foremek i wygładzić wodą.
Posypać majerankiem.

    Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec45 minut.
Studzić na kratce.
Smacznego.

1 komentarze

  1. z majerankiem jeszcze nie próbowałam, a zapowiada się interesująco:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger