piątek, 17 lutego 2012

Lekki bigos

Czasami nachodzi ochota na taki lekki bigosik.
Polecam....robi się szybko nie tak jak tradycyjny.
Po ugotowaniu gotowy do spożycia od razu bo nie musi dojrzewać.
                            Składniki:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g kapusty białej
  • 1 laska kiełbasy podwawelskiej
  • 300 g mięsa od szynki
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 2 kapelusze grzybków suszonych
  • 4 ziarnka jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
Kapustę białą poszatkować i obgotować w niewielkiej ilości wody.
Kapustę kiszoną drobno pokroić i wypłukać jeśli jest za kwaśna.
Ugotować w niewielkiej ilości wody.
Mięso pokroić w kostkę i oprószyć pieprzem, podsmażyć na oleju.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju.
Kiełbasę pokroić w plastry.
wszystkie składniki wrzucić do jednego garnka, dodać przyprawy, pokruszone grzyby oraz podlać winem i dusić pod przykryciem do miękkości.
Smacznego!

4 komentarze

  1. Zjadłabym :D
    *zapisuje w notatniku-kazać sobie zrobić na pobyt w domu* :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ugotowałam,ale bez białej kapusty,i więcej grzybków dałam.wspaniały,bo mięsa nie dawałam prócz białej kiełbaski i kilka plasterków wędzonego boczku...za to 2 łyżki smalcu dodałam na początku...OK. Lubię szybko i smacznie!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger