wtorek, 10 stycznia 2012

Sałatka andaluzyjska

Dostałam od "Mikołaja" ten cudny kielich...na sałatki warstwowe jest idealny.
Pokusiłam się o warstwową andaluzyjską...tej sałatki jest tyle rodzajów ile osób robiących.
Moja wersja jest taka:



                      Składniki:
  • 1  krucha sałata
  • 2 pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ogórek wężowy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 3 jaja
                      Sos:
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • cukier
  • pieprz
             Przygotować sos:
Obrać i zmiażdżyć czosnek, połączyć z octem i oliwą i potrząsać w słoiczku aż zrobi się emulsja.
Doprawić solą, cukrem i pieprzem.
Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki.
Ogórka razem ze skórką pokroić w plasterki.
Pomidory pokroić w ósemki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na cząstki.
Sałatę i ogórka ułożyć na dnie salaterki i polać sosem.
Następnie ułożyć na nich pomidory i posypać cebulą.
Dodać kukurydze osączoną z zalewy.
Tuńczyka osączyć z oleju, rozdrobnić widelcem i wyłożyć na sałatkę.
Przybrać jajkami.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej

5 komentarze

  1. Kielich faktycznie idealny do prezentacji.. Ciekawe ile wina pomieści ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Salatka jak salatka, taka sobie - co ona ma wspolnego z Andaluzja ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Kielich przydałby mi się *.* ideał dla studenta. -Ile wypiłaś? -Tylko kieliszek!

    Sałatki nie znałam. Bedzie mnie kusiła -składniki takie jak lubię więc musi być pycha! :D

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger