piątek, 23 grudnia 2011

Makiełki

Tą tradycyjną potrawę pamiętam od zawsze ...czasami była też kutia albo kluski z makiem na słodko.
Mak musi być na wigilijnym stole zawsze aby dobrobyt gościł w Waszym domu.
Takie makiełki robiła moja babcia, moja mama a teraz ja.
Mam nadzieję że moje córki też w przyszłości będą takie robiły.
Ten przepis króluje w wielu domach w Regionie Łodzi.


Składniki:

  • 2 duże bułki maślane
  • 1 szklanka sparzonego i dwukrotnie mielonego maku
  • 3 łyżki miodu
  • 150 g śmietany 12 %
  • mleko do polania bułki + 1 łyżeczka miodu
  • cukier waniliowy
  • rodzynki
  • migdały
  • daktyle
  • orzechy - u mnie włoskie
  • suszone morele
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • kandyzowana skórka z limonki
  • olejek migdałowy

Przygotowanie makiełek:
  • Bułkę pokroić w grube plastry, ułożyć na dnie salaterki i polać ciepłym mlekiem z miodem tyle aby była miękka.
  • Bakalie sparzyć i pokroić na drobne kawałki.
  • Mak sparzyć a następnie przekręcić dwukrotnie przez maszynkę.
  • Do maku dodać miód, śmietanę, bakalie,cukier waniliowy, olejek migdałowy i razem wymieszać.
  • Masę makową wyłożyć na bułce.
  • Udekorować skórkami pomarańczową i limonkową.
  • Dobrze schłodzić.
  • Przy podawaniu nabierać od dna salaterki.
Smacznego.
Przepis rodzinny.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger