środa, 5 października 2011

Aloo gobi, ziemniaki i kalafior po indyjsku

Przepis znalazłam na BLOGU
Danie bardzo mi przypadło do gustu bo smakuje wybornie.

Z moich dodatków było tylko wino bo kalafior wydawał mi się za suchy.
Ale to mój pomysł, aha dla koloru włożyłam jeszcze marchewkę.
                 Składniki:
  •  2 łyżki klarowanego masła lub oleju roślinnego
  •  2 łyżki nasion kminu rzymskiego
  •  2 średnie cebule obrane i pokrojone w półplasterki
  •  2 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  •  1/2 łyżeczki startego imbiru (dałam w proszku)
  •  1/4 łyżeczki chili w proszku
  •  łyżka curry w proszku
  •  1/2 łyżeczki kurkumy
  •  łyżeczka mielonej kolendry
  •  1 kalafior umyty i podzielony na różyczki
  • (w miarę możliwości małe)
  •  3 ziemniaki umyte, obrane i pokrojone w średnią kostkę
  •  sól do smaku
  •  2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub natki
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 szklanki wina typu wermut
W dużym garnku rozgrzać na średnim ogniu olej lub masło klarowane.
Dodać kmin rzymski, smażyć przez chwilę, mieszając, dodać cebulę, czosnek, imbir, chili, suche przyprawy i smażyć, mieszając, aż cebula lekko zmięknie.
Podana ilość chili jest orientacyjna - najlepiej dopasować ją do własnych preferencji.
Dodać różyczki kalafiora, pokrojone ziemniaki ,marchewkę i sól.
Podlać winem.
Gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Danie podawać posypane posiekaną natką kolendry lub natki.
Jako dodatek do niego dobrze się też sprawdził gęsty jogurt naturalny, który złagodził smak ostrych przypraw.
Smacznego.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger