sobota, 24 września 2011

Masło czekoladowe

Masło wychodzi kremowe o aksamitnej konsystencji, cudowne do świeżej bułeczki czy rogala.

                    Składniki:
  • 1000 ml śmietany 36%
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 5 łyżek cukru pudru

Śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach tak długo aż się porobią grudki masła.
Wtedy zwalniamy obroty miksera aby grudki masła się połączyły.
Masło należy dobrze wypłukać w zimnej wodzie (wygnieść jak ciasto)
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej a następnie ostudzić.
Wlać czekoladę do masła, dodać cukier i wyrabiać aż masło będzie miało aksamitną konsystencję.
Polecam.....jest naprawdę dobre.
Jeśli chodzi o słodycz masła to można sobie indywidualnie regulować, można dosłodzić też miodem.
Smacznego.
Masło dodaję do akcji:
Zróbmy sobie ser domowy

7 komentarze

  1. Zastanawiam się tylko po co robić masło ze śmietany (brudząc przy okazji maślanką całą kuchnię), skoro można dodać kawałek gotowego ;-) ? Myślę, że takie masło mogłoby też powstać, gdybyśmy do rozpuszczonej czekolady dodali śmietanę i mieszali aż do otrzymania aksamitnej konsystencji, powstałoby coś na rodzaj czekoladowego ganache ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, o tej porze roku mam zwiększone zapotrzebowanie na wszystko co czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. do bułeczki na śniadanie.. pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kubełek Smakowy...toż to cała przyjemność robienia masła i nie zdarzyło mi się zachlapać kuchni ha ha....a to co Ty proponujesz to będzie raczej krem czekoladowy a nie masło:-)
    A jeśli chodzi o gotowe masło???....to już nie to samo ale warto spróbować:-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger