niedziela, 7 sierpnia 2011

Wyśmienity keczup

Szaleństw pomidorowych jeszcze nie koniec.
Ten keczup robię od lat i jest znakomity.
              Składniki:
  • 3 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 g cukru
  • 1/2 filiżanki octu
  • 1 papryczka chilli
  • sól
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • szczypta cynamonu
Na przetwory najlepsze są pomidory dojrzałe ale zdrowe i bez zielonkawych piętek.
Do przecieru można dodać rozmaite przyprawy, wedle upodobań smakowych.
Zawsze jednak dajemy cukier i ocet bo konserwują.
Gotowy keczup powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Keczup jest produktem nietrwałym-po otwarciu słoika szybko się psuje i dlatego należy nakładać go do małych słoiczków.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
Pomidory pokroić w kostkę a cebulę w pół plasterki
Zmiksować blenderem.
Gdyby do przecieru dostały się pestki przetrzeć przez sito.
Przecież przełożyć do szerokiego rondla.
Dodać cukier i ocet.
Dodać pozostałe przyprawy (można dodać je do woreczka z gazy i na końcu usunąć).
Gotować stale mieszając.
Gdy objętość keczupu zmniejszy się o połowę ,doprawić do smaku.
Gorący keczup przekładać do małych słoiczków.
Pasteryzować ok. 15 minut.
Pisania było dużo ale robi się o wiele prościej.
Smacznego!

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger