sobota, 13 sierpnia 2011

Letnia łąka

Przepis pochodzi od Alicji  z FACEBOOKA.
                        Biszkopt ciemny:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki rozpuszczonej margaryny Kasi
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                      Wykonanie:
Białka ubić, utrwalić cukrem, dodać żółtka, ubijać, dodać resztę składników oraz margarynę Kasię rozpuszczoną i wystudzoną, wymieszać, wlać do kwadratowej tortownicy i piec w temp. 180 stopni przez 20 minut.
                  Bita śmietana:
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek soku wiśniowego
  • barwnik spożywczy różowy
                Wykonanie:
Śmietanę ubić, dodać cukier, dodać letnią rozpuszczoną w pół  szklanki wody żelatynę , sok wiśniowy oraz barwnik spożywczy,wymieszać .
                Na wierzch :
  • 2 galaretki o smaku miętowo-jabłkowym
  • 30 dag winogron zielonych
  • 30 dag wiśni
               Wykonanie:
Galaretki rozpuścić, winogrona pokroić w plasterki i wyciągnąć z nich pesteczki a wiśnie wydrylować.
                  Składanie ciasta:
Na spód dajemy biszkopt, następnie bitą śmietanę układamy wiśnie i winogrona rzędami .
Gdy bita śmietana zastygnie, wylać na nią tężejącą galaretkę.
Smacznego.

1 komentarze

  1. bardzo lubię tego typu ciasta a jak dodatkowo jest tak pięknie kolorowe to już pełny sukces!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger