Przepis jest od PYZY
Warto spróbować tego pysznego deseru, przepadniecie po zjedzeniu tylko jednego kawałka.
Baba blue.
Składniki:
- 750 g sera białego półtłustego
 - 50 g masła
 - 3 duże jajka
 - 1 czubata szklanka cukru trzcinowego
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - 2 galaretki szafirowe
 - 1 galaretka turkusowa
 - 1 galaretka rubinowa - wszystkie firmy Wodzisław
 - 1 puszka 400g ananasów w lekkim syropie
 
Na polewę:
Sposób przygotowania:
- 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
 - 1 łyżka cukru pudru
 - 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku
 - do ozdoby rodzynki
 
Sposób przygotowania:
- 3 galaretki, po jednej z rodzaju, rozpuściłam każdą oddzielnie w 200 ml gorącej wody i odstawiłam do wystudzenia.
 - Twaróg zmieliłam 2 razy przez maszynkę.
 - Jajka sparzyłam i wybiłam do miski, dodałam cukier i ubiłam na puszystą masę.
 - Następnie dodałam zmielony ser, rozpuszczone masło i sok z cytryny, wymieszałam dokładnie aż składniki dobrze się połączyły.
 - Masę podzieliłam na 3 części - było tego po ok. 300 ml na część.
 - Do pierwszej dodałam lekko tężejącą galaretkę rubinową i wymieszałam.
 - Wlałam do lekko posmarowanej wewnątrz olejem i schłodzonej w lodówce formy na babkę z kominem.
 - Odstawiłam do zastygnięcia.
 - Następnie drugą porcję masy wymieszałam z galaretką szafirową i wlałam do formy, odstawiłam do stężenia.
 - Tak samo przygotowałam 3 część, wlałam do formy i odstawiłam do lodówki.
 - Ananasy odsączyłam z syropu, pokroiłam na małe kawałki.
 - Syrop zmieszałam z wodą tak żeby uzyskać 400 ml płynu, podgrzałam i rozpuściłam w nim ostatnią galaretkę.
 - Gdy zaczęła tężeć zmieszałam z kawałkami owoców i wlałam jako ostatnią warstwę do formy.
 - Całość odstawiłam na kilka godzin aby dobrze zastygło.
 - Aby wyjąć babkę najpierw należy lekko, palcami, naruszyć galaretkę przy brzegach formy a następnie przyłożyć ją do talerza odwracając do góry dnem.
 - Jeśli deser nie odejdzie sam to można sobie pomóc używając suszarki do włosów, ciepłym strumieniem lekko nagrzewając ścianki formy.
 - Przed podaniem wierzch ozdobiłam polewą z lekko ubitej śmietany z cukrem dodając do niej namoczoną i rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę.
 - Gdy zgęstnieje polałam wierzch i ozdobiłam rodzynkami.
 
- Trochę pracy z nim jest ale efekt kolorystyczny i smakowy jest tego wart!
 
Przepis od Pyzy.
1 komentarze
bardzo efektowna babeczka :-) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.