Lubicie barszczyk czerwony? a do niego pyszne paszteciki?
Jeśli odpowiedź brzmi tak to zapraszam do stołu na talerz pysznego barszczyku.
Jak go zrobić? już dzielę się przepisem.
Barszczyk na wołowinie.
Składniki:- 300 g pręgi wołowej
- 1500 ml zimnej wody
- 2 liście laurowe
- sól morska
- 3 ziela angielskie
- 4 ziarenka pieprzu
Dodatkowo:
- 2 marchewki
- 1/2 bulwy selera
- 1/2 średniego pora
- 2 duże buraki
Potem:
- 2 łyżki suszonego majeranku
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 300 ml zakwasu buraczanego
- 2 - 3 łyżki octu jabłkowego
- cukier trzcinowy do smaku
- Mięso pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do dużego garnka, zalałam zimną wodą.
- Dodałam także ziele, liście i pieprz.
- Powoli doprowadziłam do wrzenia i gotowałam na małym ogniu przez 60 minut.
- Potem dodałam w całości wyszorowane marchewki, selera i pora oraz buraki obrane i pokrojone na kawałki.
- Gotowałam na malutkim ogniu przez 60 minut.
- Na koniec wyjęłam ugotowane mięso i warzywa, będą paszteciki a do garnka wlałam zakwas buraczany, zagotowałam.
- Dodałam majeranek, doprawiłam solą i pieprzem do smaku oraz zakwasiłam octem jabłkowym.
- Podajcie z czym lubicie np. z pasztecikami.
Przepis własny.
4 komentarze
Domowy barszczyk to złoto. Lubię również z pasztecikami.
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu.
Dziękuję Katarzyno.
UsuńUwielbiam barszczyk czerwony. Zaplanowałam go w przyszłym tygodniu.
OdpowiedzUsuńMiłego, słonecznego weekendu:)
Dziękuję Łucjo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.