piątek, 9 września 2022

Barszczyk czerwony na wołowinie

Lubicie barszczyk czerwony? a do niego pyszne paszteciki? 
Jeśli odpowiedź brzmi tak to zapraszam do stołu na talerz pysznego barszczyku.
Jak go zrobić? już dzielę się przepisem. 
Barszczyk na wołowinie.
Składniki:
  • 300 g pręgi wołowej
  • 1500 ml zimnej wody
  • 2 liście laurowe
  • sól morska
  • 3 ziela angielskie
  • 4 ziarenka pieprzu
Dodatkowo:
  • 2 marchewki
  • 1/2 bulwy selera
  • 1/2 średniego pora
  • 2 duże buraki
Potem:
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 300 ml zakwasu buraczanego
  • 2 - 3 łyżki octu jabłkowego
  • cukier trzcinowy do smaku
Przygotowanie barszczu:
  • Mięso pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do dużego garnka, zalałam zimną wodą.
  • Dodałam także ziele, liście i pieprz.
  • Powoli doprowadziłam do wrzenia i gotowałam na małym ogniu przez 60 minut.
  • Potem dodałam w całości wyszorowane marchewki, selera i pora oraz buraki obrane i pokrojone na kawałki.
  • Gotowałam na malutkim ogniu przez 60 minut.
  • Na koniec wyjęłam ugotowane mięso i warzywa, będą paszteciki a do garnka wlałam zakwas buraczany, zagotowałam.
  • Dodałam majeranek, doprawiłam solą i pieprzem do smaku oraz zakwasiłam octem jabłkowym.
  • Podajcie z czym lubicie np. z pasztecikami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Wiosna z rzepakiem w tle

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger