piątek, 31 sierpnia 2018

Kapuściane kopytka z koperkiem i sosem jogurtowym

Jak ziemniaki zostaną z obiadu, to idealnie nadadzą się na te kapuściane kopytka.
Chodził za mną ten pomysł już jakiś czas aż wreszcie się doczekał realizacji.
Kopytka są wilgotne i smakują rewelacyjnie, popróbujcie koniecznie.
Kopytka z kapustą, koperkiem i sosem jogurtowym.


Składniki:
  • 700 g ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę, wystudzonych
  • 160 g białej poszatkowanej drobno kapusty - 1/8 głowy kapuścianej
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól do smaku
  • 1 jajo
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej T 500 + do podsypania
Sos jogurtowy:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 gałązki koperku
  • sól różowa himalajska
  • pieprz pomarańczowy do smaku

Przygotowanie kopytek:
  • Ziemniaki ugotowałam i przecisnęłam przez praskę dzień wcześniej, wstawiłam do lodówki, powinny być zimne.
  • Kapustę drobno poszatkowałam i blanszowałam 2 minuty we wrzącej wodzie, odcedziłam, przelałam zimną wodą, osuszyłam.
  • Ziemniaki wyjęłam na blat, dodałam osuszoną kapustę, posiekany koperek, mąkę, jajo, sól
  • i wyrobiłam szybko ciasto, gładkie i elastyczne.
  • Uformowałam z ciasta wałek i pokroiłam po skosie na kopytka.
  • Gotowałam kluski w osolonym wrzątku przez minutę od wypłynięcia.
  • Jogurt wymieszałam z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem pomarańczowym.
  • Kopytka podałam z sałatką i sosem jogurtowym.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Ważka

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger