niedziela, 1 maja 2016

Chleb pszenno - żytni na zakwasie prosty i pyszny

Dobrego chleba w moim domu nigdy nie może zabraknąć.
Pisząc dobrego mam na myśli takiego domowej roboty czyli nawet jak jest z mąki białej to i tak jest lepszy od tego ze sklepu i to nie ulega żadnej dyskusji.
Tak więc dziś chleb bardzo pyszny i bardzo prosty, polecam.
No to pieczemy moi mili.
Chleb pszenno - żytni na zakwasie prosty i pyszny.



Składniki:  2 bochenki - formy 26 x 14 góra 
Zaczyn: rano 
  • 1 szklanka zakwasu żytniego czynnego
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej T 2000
Chleb właściwy: wieczorem
  • 500 g mąki żytniej T 720
  • 300 g mąki pszennej T 650
  • 100 g otrębów pszennych
  • 800 ml letniej wody
  • 80 g zarodków pszennych stabilizowanych
  • 2 i 1/2 łyżeczki soli
  • garść siemienia lnianego
Przygotowanie chleba:
  • Składniki na zaczyn włożyłam do miski, wymieszałam i przykryłam folią spożywczą, pozostawiłam na blacie kuchennym na 8 - 10 godzin.
  • Wieczorem do zaczynu dodałam obie mąki, sól, zarodki i otręby a także siemię lniane i dobrze wymieszałam.
  • Przełożyłam ciasto do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką i włożyłam do reklamówki, zawiązałam na górze i pozostawiłam do wyrośnięcia na całą noc.
  • Rano wyjęłam formy z reklamówki, chleb wyrośnie do wysokości foremki.
  • Chlebki spryskałam wodą przed włożeniem do piekarnika.
  • Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
  • Po upieczeniu wyjęłam chleby z foremek i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Polska Noc Kabaretowa - Kabaret Nowaki

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger