czwartek, 2 października 2014

Czosnek w oliwie

Ten czosnek jest kremowy i można nim smarować chleb.
Teraz jak bakterie i wirusy szaleją w powietrzu taki czosnek to zbawienie, uodparnia i zapobiega infekcjom a jeśli do tego jest pyszny to jemy Kochani jemy na zdrowie.
Oliwę możecie wykorzystać do sałatek, będzie pysznie.

                    Składniki:
  • 1 duża główka czosnku
  • 200 ml oliwy extra vergine
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Obrałam najpierw czosnek na poszczególne ząbki.
Włożyłam ząbki czosnku do garnka, zalałam oliwą i podgrzewałam aż oliwa się podgrzała ale nie zagotowała.
Do słoiczka włożyłam ząbki czosnku, uwaga gorące, włożyłam także rozmaryn i wsypałam świeżo utłuczony pieprz i zalałam oliwą. 
Odstawiłam na 2-3 dni. 
Smacznego.
Przepis z MSŻ nr 11/2013

3 komentarze

  1. Koniecznie muszę to zrobić. Czosnek uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopiero dzisiaj odkrylam ten przepis. Musze koniecznie zrobic! Czosnek to fantastyczna jarzynka!

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger