czwartek, 2 października 2014

Czosnek w oliwie

Ten czosnek jest kremowy i można nim smarować chleb.
Teraz jak bakterie i wirusy szaleją w powietrzu taki czosnek to zbawienie, uodparnia i zapobiega infekcjom a jeśli do tego jest pyszny to jemy Kochani jemy na zdrowie.
Oliwę możecie wykorzystać do sałatek, będzie pysznie.
Aromatyczny czosnek w oliwnej marynacie.

Składniki:
  • 1 duża główka czosnku
  • 200 ml oliwy extra vergine
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie czosnku w oliwie:
  • Obrałam najpierw czosnek na poszczególne ząbki.
  • Włożyłam ząbki czosnku do garnka, zalałam oliwą i podgrzewałam aż oliwa się podgrzała ale nie zagotowała.
  • Do słoiczka włożyłam ząbki czosnku, uwaga gorące, włożyłam także rozmaryn i wsypałam świeżo utłuczony pieprz i zalałam oliwą.
  • Odstawiłam na 2 - 3 dni.
Smacznego.
Przepis z MSŻ nr 11/2013

6 komentarze

  1. Koniecznie muszę to zrobić. Czosnek uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopiero dzisiaj odkrylam ten przepis. Musze koniecznie zrobic! Czosnek to fantastyczna jarzynka!

      Usuń
  2. Czosnek w oliwie idealnie nadaje się jako sos do pizzy albo sałatek. Szkoda, że o tym wcześniej nie pomyślałam. Koniecznie muszę do oliwy dodać czosnek. Będę miała zdrowy sos do potraw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak iwona, czosnek z oliwy jest pyszny i kremowy a oliwa aromatyczna i ma wiele zastosowań. Polecam do zrobienia.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger