Przepis który podaję to porcja na 12 osób. Można go użyć do wielu dań, zamrozić czy rozdzielić na porcje i zawekować a potem używać do makaronów, zapiekanek czy kanapek. Jest znakomity i aromatyczny, jest idealny. Spróbujcie koniecznie. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Jedno".
Sos boloński wg Jamiego Olivera - przepis
Sos boloński wg Jamiego Olivera składniki: 12 porcji
- 1/2 pęczka rozmarynu - 4 gałązki
- 6 plastrów wędzonej pancetty lub boczku wędzonego
- 750 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny
- 8 ząbków czosnku
- 500 g posiekanej mieszanki warzyw: cebuli, marchewki i selera naciowego
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 3 puszki soczewicy po 400 g
- 4 puszki pomidorów długich poi 400 g
- 3 łyżki oliwy
- Posiekałam igiełki rozmarynu i pancettę, podsmażyłam w dużym garnku z grubym dnem na 3 łyżkach oliwy.
- Teraz dodałam mięso - u mnie wieprzowe i podsmażałam rozcierając łyżką aby powstały grudki.
- Podsmażałam ok. 15 minut aż mięso się ładnie zbrązowiało.
- Dodałam do garnka z mięsem posiekany czosnek, wszystkie posiekane warzywa i doprawiłam solą i pieprzem i smażyłam jeszcze 15 minut.
- Wlałam ocet i smażyłam aż odparował.
- Dodałam wszystkie puszki soczewicy i pomidorów a te ostanie rozgniotłam w palcach.
- Do każdej z puszek po pomidorach wlałam wody do połowy puszki, wymieszałam dokładnie i wlałam wszystko do garnka.
- Gotowałam całość ok. 2 godzin od czasu do czasu mieszając.
- Sos dość mocno zgęstnieje.
- Ja swoją porcję sosu podałam z kopytkami.
Inspiracja Jamie Oliver
6 komentarze
Zapachniało całkiem jak w Bolonii :-)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam pachnie obłędnie
UsuńJaki super przepis! Sos boloński wg Jamiego Olivera to musi być prawdziwa petarda smaku.
OdpowiedzUsuńI jest jak piszesz, jest obłędny
UsuńWygląda pysznie, koniecznie muszę zrobić ten sos.
OdpowiedzUsuńJest bardzo przydatny do wielu dań
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.