Pysznych pierogów nigdy dość.
Na stole świątecznym muszą być koniecznie, nawet jak świąt nie obchodzicie to świecka tradycja mówi że pierogi muszą być.
Tym rzazem polecam pierogi z kapustą i grzybami gotowane a potem obsmażane.
Spróbujcie koniecznie, są przepyszne.
Ich sekret polega na długim gotowaniu farszu grzybowo - kapuścianego.
Pierogi obsmażane.
Składniki: ok. 30 pierogówFarsz:
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 marchew
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- garść grzybów suszonych
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól morska
- pieprz czarny
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej T 650
- szczypta soli
- 200 g gorącej wody
- 25 g masła
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła
- Kapustę posiekałam, jeśli jest za kwaśna to ją przepłukajcie.
- Włożyłam kapustę do garnka, wkruszyłam grzyby suszone, dodałam przyprawy, sól, pieprz i wlałam bulion.
- Starłam na tarce o grubych oczkach marchew i dodałam do kapusty.
- Gotowałam kapustę 3 dni po 60 minut na maleńkim ogniu.
Przygotowanie ciasta:
- Zagotowałam wodę z masłem.
- Do misy robota wsypałam mąkę, sól i dolewałam gorącą wodę z masłem.
- Wyrobiłam zwarte i elastyczne ciasto.
- Odstawiłam na 5 minut aby przestygło.
Przygotowanie pierogów:
- Z ciasta wałkowałam cienki placek, wykrawałam krążki, nakładałam farsz i zlepiałam brzegi pierogów.
- Ciasto jest elastyczne i nie ma kłopotu z jego lepieniem.
- Zlepcie tak aby potem pierożka można było postawić.
- Ulepione pierogi gotowałam w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok. 3 minuty.
- Lekko je przesuszyłam i podsmażałam na rozgrzanym maśle.
Przepis autorski.
2 komentarze
Uwielbiamy pierogi z kapustą i grzybami, jednak nigdy ich nie odsmażałam.
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś wypróbować.
Serdecznie pozdrawiam:)
Odsmażane mają chrupiącą skórkę i kremowe wnętrze, są pyszne. Pozdrawiam Łucjo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.