Bułki marchewkowe to puszyste małe kulki i smakują zawsze i o każdej porze.
Dziś w sylwestrowy wieczór znakomite będą jako przekąska z jakimś dipem.
Polecam gorąco nie tylko w karnawale.
Bułki z marchewką.
- 3 średnie marchewki
- 1 jajo
- 1/3 łyżeczki soli
- 10 g drożdży instant
- 10 ml ciepłej wody
- 2 łyżki zakwasu żytniego
- 450 g mąki pszennej T 650
- żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania
- Marchewki ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam i zmiksowałam na pure, wystudziłam.
- Drożdże wymieszałam z 10 ml ciepłej wody.
- Do marchewki dodałam jajo, sól, rozpuszczone drożdże oraz zakwas, wymieszałam.
- Dodałam 300 g mąki i ponownie wymieszałam.
- Potem dodałam resztę mąki i wyrabiałam aż ciasto stało się elastyczne.
- Odstawiłam ciasto pod przykryciem do wyrastania na 30 minut.
- Potem ciasto wyjęłam na blat, zagniotłam, podzieliłam na 7 - 8 części.
- Z każdej części zrobiłam kulkę.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam w niej kulki ciasta.
- Posmarowałam bułki żółtkiem z mlekiem.
- Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut.
- Upieczone bułki studziłam na kratce.
Przepis z netu.
4 komentarze
hello, fajne przepisy. Duzo inspiracji. Dla mnie liczy się smak i styl podania dań. Stylowa porcelana do zestawu kawowego daje fajny klimat. Ładnie podane z porcelaną MariaPaula ciasto z owocami zadowoli chyba kazdego. Super blog pozdrawiam Marek Gdynia
OdpowiedzUsuńDzięki Marku, Szczęśliwego Nowego Roku życzę.
UsuńBułeczki wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńŻyczę Tobie i Przemkowi szczęśliwego, zdrowego oraz udanego Nowego Roku 2022.
Ślę moc pozdrowień:)
Dziękujemy bardzo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.