wtorek, 21 grudnia 2021

Łazanki z kurkumą i "pomarańczową" kapustą

Przepis na tę cudowną kapustę pochodzi od mojej ulubionej kucharki Mariety Mareckiej zwanej przez nią samą Marysią.
To był taki trochę eksperyment w garach ale bardzo, bardzo udany.
Połączenie smaków jest bardzo niebanalne ale za to bardzo pyszne, spróbujcie sami, ja polecam, odważni próbują 😉😉
No i ten makaron domowej roboty, pyszności.
U mnie będzie na świątecznym stole 😀
Łazanki z kapustą inaczej.

Składniki:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 goździki - same główki
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 kardamon
  • 1 kora cynamonu
  • 1/2 łyżeczki anyżu mielonego
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka miodu spadziowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • sól morska 
  • pieprz świeżo mielony
Ciasto na łazanki:
  • 300 g mąki pszennej T 650
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1  i 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 jaja
Przygotowanie kapusty:
  • Kapustę poszatkowałam drobniej i razem z goździkami, listkiem laurowym, zielem angielskim, kardamonem, cynamonem i anyżem przełożyłam do garnka.
  • Zalałam kapustę wodą do wysokości kapusty i gotowałam 40 minut aż kapusta zmiękła.
  • Jeśli podczas gotowania woda za szybko odparuje wystarczy ją dolewać po trochu.
  • Na dużej patelni rozgrzałam masło, podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę, dodałam sól, pieprz i cukier.
  • Dodałam potem odciśniętą z nadmiaru wody ugotowaną kapustę.
  • Dodałam do kapusty skórkę otartą z pomarańczy, cynamon i smażyłam jakieś 8 - 10 minut.
Przygotowanie łazanek:
  • Z mąki, jajek, kurkumy i soli wyrobiłam jednolite ciasto na makaron.
  • Nie może kleić się do rąk, jeśli tak się dzieje podsypcie mąką.
  • Pozostawiłam przykryte ciasto na 15 minut aby odpoczęło.
  • Potem rozwałkowałam ciasto na placek grubości 1 mm i pokroiłam w kwadraty.
  • Makaron przesuszyłam na tacach ale można ugotować od razu w osolonym wrzątku tak aby był al'dente.
Przygotowanie dania:
  • Ugotowane łazanki wrzuciłam na patelnię z kapustą, skropiłam miodem i smażyłam jeszcze ciągle mieszając ok 5 minut.
  • Podałam od razu, gorące.
Smacznego.
Przepis od Marieta Marecka
"Podróże małe i duże"
Dwór w Dębołęce woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger