Jest bardzo kremowy, jest bardzo pyszny, jest idealny na świąteczne ucztowanie, do kawy czy czystka, jako deser i jako śniadanie.
Wystarczy upiec dynię, zmielić ser albo dodać gotowy i do pieca.
Namówiłam? no to zaczynamy.
Dyniowy sernik.
Składniki: tortownica 22 cm
Spód:
- 200 g mąki pszennej T 650
- 80 g masła
- 1 jajo
- 25 ml wody
- 2 łyżki ksylitolu
Masa serowa:
- 1000 g twarogu półtłustego
- 4 jaja
- 200 g upieczonej dyni
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Polewa karmelowa:
- 100 g cukru trzcinowego
- 25 g masła
- 75 ml śmietanki 30 %
- 1/4 łyżeczki soli w płatkach
Przygotowanie spodu:
- Wszystkie składniki na spód posiekałam, zagniotłam ciasto, rozwałkowałam na wielkość tortownicy.
- Nakłułam widelcem i piekłam przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół.
Przygotowanie masy serowej:
- Zmieliłam ser dwukrotnie, można użyć z wiaderka.
- Upieczone kawałki dyni zmiksowałam na pure z 5 łyżkami sera i jajkami na gładką masę.
- Dodałam teraz resztę sera, mąkę, ksylitol, cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy i zmiksowałam na gładką masę.
- Wylałam masę na podpieczony spód.
- Piekłam sernik przez 60 minut w temperaturze 160 stopni.
Przygotowanie polewy:
- Cukier wysypałam na patelnię i podgrzewałam aż się rozpuścił, nie mieszając, jedynie potrząsając patelnią.
- Jak cukier zrobił się bursztynowy wlałam śmietankę i dodałam masło, ciągle mieszając.
- Zagotowałam.
- Sernik po wystudzeniu polałam polewą karmelową, posypałam płatkami soli.
Smacznego.
Przepis z ulotki Biedronki.
"Podróże małe i duże"
Kwietne łąki lipiec 2020 |
5 komentarze
WOW! Kocham serniki ale z dynią to jeszcze nie jadłam. Świetny pomysł! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńZ dynią są wilgotne i przepyszne, polecam.
UsuńSkąd wiesz? polecam upiec i spróbować.
OdpowiedzUsuńCudowny serniczek ;)
OdpowiedzUsuńJa też go uwielbiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.