Nie oznacza to jednak że nie można go przyrządzić na Sylwestra czy Nowy Rok.
Zawsze smakuje obłędnie i pasuje na wszelakie imprezy karnawałowe.
Karp w panierce z cytryną tygrysią.
Składniki:
- dzwonka karpia
- sól morska
- pierz świeżo mielony
- mąka do panierowania
- 1 jajo
- 50 ml mleka
- bułka tarta do panierowania
- masło klarowane
- olej
- cytryna tygrysia do podania
Przygotowanie karpia.
- Rybę umyłam i natarłam solą, zostawiłam na 2 godziny.
- Potem ponownie umyłam i osuszyłam.
- Jajo wymieszałam z mlekiem, solą i pieprzem.
- Na jeden talerz nasypałam mąkę a na drugi bułkę tartą.
- Dzwonka karpia najpierw obtaczałam w mące, potem w jaju i na koniec w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzałam łyżkę masła klarowanego i 2 łyżki oleju i smażyłam rybę ze wszystkich stron na złoty kolor.
- Potem przełożyłam kawałki ryby do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15 minut.
- Podałam z cząstkami cytryny tygrysiej która jest w środku różowa i mniej kwaśna od tradycyjnej.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Szopka na Rynku w Konstantynowie Łódzkim |
1 komentarze
Wygląda wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie i dobrego Nowego Roku życzę:)))
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.