Aby jednak zrobić sobie takie delicje najpierw trzeba zrobić kiszone cytryny.
Kiszone cytryny będą przysmakiem nie tylko do kurczaka, zróbcie koniecznie.
Idealne danie na świąteczny stół, polecam.
Kurczak pieczony z kiszonymi cytrynami.
Składniki:
- kurczak z wolnego wybiegu ok. 1,5 kg
- przyprawa do kurczaka
- 2 kiszone cytryny
- 2 - 3 łyżki oleju
Kurczaka umyłam i osuszyłam, natarłam przyprawą do kurczaka i wstawiłam do lodówki na noc.
Potem wyjęłam godzinę przed pieczeniem, włożyłam do środka ćwiartki kiszonych cytryn, spryskałam kurczaka olejem.
Piekłam ptaka z piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez godzinę przykrytego folią aluminiową a potem bez przykrycia przez 30 minut.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Trochę pięknej jesieni w te słotne dni |
2 komentarze
Kurczaki lubię w każdej postaci ale takiego nie jadłam:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńJest pyszny, aromatyczny i znakomity, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.