Robi się go bardzo szybko, szybko znika więc od razu proponuje aby zrobić z dwóch, trzech porcji, na serio.
A zapomniałam dodać że jest to zdrowa wersja cukrowych Nutelli czy podobnych kremów.
Są pyszne i mega kaloryczne a krem z daktyli jest pyszny i ma naturalne cukry łatwo przyswajane przez organizm.
Dla osób chorych na celiakię, wystarczy wybrać daktyle bezglutenowe.
Popróbujecie ze mną?
Na przyjęciach z przyjaciółmi do małych kanapeczek na jeden kęs jest znakomity.
Daktylowy krem.
Składniki:
- 500 g suszonych daktyli
- 700 ml wody mineralnej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- Daktyle włożyłam do garnka, zalałam je wodą na 2 - 3 godziny.
- Potem doprowadziłam zawartość garnka do wrzenia i gotowałam 30 minut.
- Daktyle całkowicie się w tym czasie rozpadną.
- Jeśli pasta jest za rzadka wystarczy ją dłużej pogotować bez przykrywki a jeśli za gęsta dodać wody.
- Po ugotowaniu zblendowałam krem na gładką pastę, blenderem ręcznym.
- Na koniec dodałam cynamon i ponownie zmiksowałam.
- Krem przechowuje w lodówce.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Gęś na rynku w Ślesinie |
2 komentarze
Ja lubię z dodatkiem wytrawnej czekolady i kieliszka rumu. Mniam.
OdpowiedzUsuńO musi być jeszcze wytrawniejszy, popróbuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.