Dziś przepis na irlandzkie, korzenne ciasto z jabłkami na które przepis znalazłam gdzieś w necie.
Ciasto jest pyszne, wilgotne i robi się je bardzo szybko a smakuje wybornie nie tylko na spotkaniu z przyjaciółmi ale równie pysznie do kawy czy herbaty przy czytaniu książki.
Na wieczorkach karnawałowych będzie znakomitym deserem, polecam.
Irlandzkie ciasto z jabłkami.
- 450 g mąki pszennej T 650
- 2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 170 g masła
- 120 g cukru trzcinowego lub innego słodzidła
- 2 jaja
- 1 szklanka maślanki
- 3 - 4 twarde jabłka - miałam szarą renetę
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Do miski wsypałam mąkę, sodę i przyprawę do pierników.
- Teraz dodałam do mąki pokrojone w kostkę masło i roztarłam je razem z mąką w palcach na kruszonkę.
- Maślankę wymieszałam z jajami i połączyłam z kruszonką.
- Mieszałam aż powstało jednolite ciasto.
- Jabłka obrałam ze skórki, wydrążyłam gniazda nasienne i pokroiłam w kostkę.
- Jabłka dodałam do masy i dokładnie wymieszałam.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i włożyłam do niej ciasto.
- Ciasto jest gęste ale trzeba je równo rozłożyć i wyrównać wierzch.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez godzinę lub do suchego patyczka.
- Zimne ciasto posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis kuchni irlandzkiej.
"Podróże małe i duże"
Rynek w Ślesinie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.