środa, 1 września 2021

Rustykalna tarta z figami czyli galette figowe

Tarta petarda, słodka, kremowa na kruchym, bardzo kruchym spodzie.
Jest idealna do kawy, herbaty, czystka czy kubka kakao.
Z lodami będzie znakomita.
Polecam zatem bo pracy przy niej mało a efekt znakomity.
Tarta z figami.

Składniki:
Ciasto kruche:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej T 650
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 125 g zimnego masła w kawałkach
  • 3 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki pszennej T 650
  • 500 g świeżych fig
Dodatkowo:
  • trochę cukru trzcinowego do posypania po wierzchu
  • 2 czubate łyżki miodu z mniszka
Przygotowanie galette:
  • Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniotłam w zwartą kulę.
  • Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na godzinę.
  • Figi pokroiłam na cząstki.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowałam bezpośrednio na papierze do pieczenia na placek wielkości ok. 30 cm średnicy.
  • Przeniosłam papier na blaszkę.
  • Na wierzchu posypałam placek mieszanką mąki i cukru, zostawiając wolny brzeg ok. 4 - 5 cm.
  • Na cukrze ułożyłam ściśle cząstki figowe i brzeg ciasta zawinęłam na figi, lekko je dociskając do fig.
  • Wierzch posypałam odrobiną cukru.
  • Piekłam galette w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut, tak aby wierzch się zrumienił.
  • Po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu polałam tartę miodem z mniszka lekarskiego, wcześniej podgrzanego.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Kikolskie woj. kujawsko - pomorskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger