środa, 8 września 2021

Makaron z karmelizowaną gruszką, orzechami włoskimi i miodem

Pyszne, pyszne, pyszne.
Danie jest aromatyczne, odżywcze, idealne na wrześniowe dni.
Ja tutaj użyłam francuskiego sera pleśniowego Fourme d’Ambert bo taki miałam, użyjcie jaki macie i lubicie.
Zachęcam do spróbowania.
Makaron z orzechami i gruszką.

Składniki:
  • 200 g makaronu świderki
  • 2 twarde gruszki
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżeczki miodu
  • 80 g sera Fourme d’Ambert lub innego pleśniowego
  • listki świeżego oregano 
  • 2 łyżki wody od gotowania makaronu
Przygotowanie dania:
  • Makaron ugotowałam al'dente, przy odcedzaniu pozostawiłam 2 łyżki wody z gotowania.
  • Gruszki obrałam ze skórki i pokroiłam w ósemki.
  • Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażałam gruszki aż zmiękły ale nie rozpadły się.
  • Wrzuciłam na patelnię posiekane orzechy i smażyłam jeszcze minutę.
  • Teraz dodałam miód i smażyłam aż gruszki się skarmelizowały, podlałam wodą z gotowania makaronu, posoliłam.
  • Makaron wrzuciłam na patelnię, wymieszałam, przełożyłam na talerze.
  • Posypałam pokruszonym serem, listkami oregano oraz świeżym pieprzem.
  • Skropiłam olejem z suszonych pomidorów.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Margaretki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger