poniedziałek, 18 listopada 2019

Kurczak z bambusem i ananasem po azjatycku

Dziś danie nie tylko szybkie ale i pyszne.
Kurczak w stylu azjatyckim króluje na naszych talerzach często.
Polecam i Wam popróbować a potem cieszyć się pysznym daniem.
Kurczak po azjatycku.

Składniki:

  • 500 g mięsa z uda kurczaka b/k
  • 1/2 marchewki
  • 1 nieduża papryka szpiczasta
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 200 g pędów bambusa - miałam z puszki
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 150 g ananasa świeżego
  • sól różowa himalajska
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • olej do smażenia


Przygotowanie dania:

  • Mięso z kurczaka pokroiłam na kawałki, posoliłam.
  • Cebulę pokroiłam w piórka, czosnek w plasterki.
  • Paprykę pokroiłam w słupki, tak samo jak i marchewkę.
  • Ananasa po obraniu pokroiłam w słupki a selera naciowego pokroiłam w plasterki.
  • Makaron zalałam wrzącą wodą i zostawiłam pod przykryciem na 5 minut.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam marchew, cebulę, czosnek, paprykę, w kolejności jak napisałam.
  • Smażyłam 3 minuty, po czym dodałam pędy bambusa, ananasa i smażyłam kolejne 3 minuty.
  • Na drugiej patelni na oleju podsmażyłam kurczaka i dodałam go do warzyw, wlałam oba sosy i smażyłam jeszcze 3 minuty.
  • Dodałam sól i pieprz do smaku.
  • Odcedziłam makaron i podałam na talerzu z kurczakiem i warzywami.

Smacznego.
Pomysł Przemka.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowa Wieża ciśnień w Ciechocinku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger