środa, 11 września 2019

Placuszki z mango, plantana z dżemem wiśniowym z limonką

No to zaczynamy smażyć pyszne placki a działo się tak: zapomniane mango leżało na talerzu, zaraz obok bardzo dojrzały plantan i aż się prosiły aby je przerobić.
Tak oto są pyszne placki, polecam zróbcie sobie na śniadanie, na drugie śniadanie, na deser czy podwieczorek, będą znakomite.
Mango, plantan w plackach.


Składniki:
  • 1 bardzo dojrzałe mango
  • 1 bardzo dojrzały plantan - lekko czerniejąca skórka
  • 1 jajo
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • olej do smażenia dżem z wiśni z limonką do podania

Przygotowanie placków:

  • Obrałam ze skóry i odkroiłam od pestki mango, miąższ zmiksowałam.
  • Obrałam plantana, miąższ zmiksowałam.
  • Połączyłam obie pulpy, dodałam jogurt i jajo, zmiksowałam.
  • Mąkę wymieszałam z sodą i proszkiem do pieczenia i wsypałam do masy mokrej, zmiksowałam na gładkie ciasto.
  • Odstawiłam na 15 minut aby ciasto odpoczęło.
  • Potem smażyłam na rozgrzanym oleju niewielkie placki z obu stron na złoty kolor.
  • Osączałam placki na ręczniku papierowym.
  • Podałam z dżemem z wiśni z limonką.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zamek rycerski w Szydłowcu woj. mazowieckie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger