piątek, 12 października 2018

Korzenny kisiel śliwkowy

Póki śliwki na straganach, póki słodkie i pachnące, póty dań z nimi w roli głównej nie zabraknie na naszym stole.
Wam też polecam, tym bardziej że są w tym roku wyjątkowo słodkie i aromatyczne.
Kisiel dziś przygotowany pachnie jesienią i kolorowymi liśćmi na drzewach, spróbujcie.
Deser śliwkowy - kisiel.


Składniki:

  • 250 g śliwek węgierek bez pestek
  • 500 ml wody
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody do mąki
  • szczypta mielonych goździków
  • 2 łyżki miodu


Przygotowanie deseru:

  • Śliwki umyłam, wypestkowałam i włożyłam do garnka, zalałam wodą i zagotowałam.
  • Gotowałam 5 minut, potem zmiksowałam ale tak nie do końca aby wyczuwać wyraźne kawałki śliwek, dodałam proszek z goździków.
  • Mąkę rozprowadziłam wodą i wlałam do gotujących się śliwek, wymieszałam i zagotowałam.
  • Gotowałam minutę aż kisiel zgęstniał.
  • Zdjęłam z ognia i dodałam miód, wymieszałam.
  • Pyszny gorący jak i zimny.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Podgrzybek brunatny

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger