środa, 12 września 2018

Zupa krem z żółtych pomidorów, pieczonej papryki z czarną soczewicą

Jak na straganach tyle kolorowych pomidorów to aż żal ich nie kupić i wykorzystać.
Tak oto powstała zupa krem z żółtych pomidorów.
Stwierdziłam jednak że same pomidory będą za mdłe i dodałam do nich marchew i pieczoną, aromatyczną paprykę.
Zupa jest kremowa i przepyszna, ma lekko dymny zapach a dodatek czarnej soczewicy - belugi - dodaje zupie charakteru.
Zachęcam do skorzystania z przepisu.
Zupa z żółtych pomidorów z belugą.


Składniki:

  • 1000 g żółtych pomidorów
  • 2 duże żółte papryki
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki sumaku
  • 400 - 500 ml bulionu warzywnego
  • olej do smażenia - 2 łyżki
  • 1 szklanka czarnej soczewicy beluga
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie zupy z pomidorów:

  • Najpierw opiekłam nad płomieniem papryki aż skórka stała się czarna, włożyłam je do pojemnika z pokrywką, poczekałam 15 minut aż lekko przestygła i zdjęłam z niej skórę.
  • Marchew obrałam i pokroiłam w plasterki a cebulę w ćwierćplasterki.
  • Pomidory wraz ze skórką pokroiłam w kostkę.
  • Na oleju podsmażyłam w garnku cebulę, potem dodałam marchew, pomidory a na końcu dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, kurkumę.
  • Smażyłam 5 minut i zalałam całość bulionem, gotowałam 30 minut.
  • Potem zupę zmiksowałam na krem, doprawiłam solą, pieprzem, cukrem a na sam koniec dodałam sumak i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Soczewice zalałam woda i gotowałam aż stała się al'dente - u mnie 20 minut, lekko posoliłam pod koniec gotowania.
  • Podałam zupę z belugą.

Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Łęczycy

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger