sobota, 11 sierpnia 2018

Chleb pszenno - żytni na zaczynie ze złotym lnem

Dziś pyszne bochny chleba na zaczynie.
Chleb jest miękki w środku i ma chrupiącą skórkę a do tego pyszny len na wierzchu sprawia że pachnie orzechowo.
Polecam gorąco na śniadanie.
Chleb pszenno - żytni na zaczynie ze złotym lnem.


        Składniki: 2 foremki 26 x 12 cm
               Zaczyn:

  • 1 łyżka zakwasu żytniego
  • 50 g wody
  • 50 g mąki żytniej razowej T 2000

        po 12 godzinach:

  • cały zaczyn jw.
  • 50 g wody
  • 50 g mąki żytniej razowej T 2000

        po kolejnych 8 godzinach:

  • cały zaczyn jw.
  • 50 g wody
  • 50 g mąki żytniej razowej T 2000

        po kolejnych 6 godzinach:
               Chleb właściwy:

  • cały zaczyn jw.
  • 800 g wody
  • 23 g soli
  • 360 g mąki żytniej razowej T 2000
  • 600 g mąki pszennej T 650
  • 50 g złotego lnu + do posypania wierzchu
  • 50 g siemienia lnianego


Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę i mąkę i pozostawiłam na 12 godzin na blacie kuchennym. 
Potem do zaczynu dodałam kolejną porcję wody i mąki i pozostawiłam na 8 godzin.
I kolejne dokarmianie zaczynu mąką i wodą, pozostawiłam zaczyn na ok. 6 godzin.
Teraz zrobiłam chleb.
Do zaczynu dodałam wodę, sól i wymieszałam a potem dodałam len i mąki, dokładnie wymieszałam ale nie za długo.
Przełożyłam ciasto do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką, foremki do reklamówki i tak stał całą noc i wyrastał.
Wyrośnięte chleby spryskałam wodą i posypałam lnem.
Rano nagrzałam piekarnik do 200 C z opcją grzania góra/dół i piekłam chleby przez 45 minut.
Po upieczeniu studziłam chlebki na kratce.

Smacznego.
Przepis autorski.
                                          "Podróże małe i duże"
Jeż

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger