sobota, 22 marca 2014

Argentyńskie empanadas

Pyszne pierożki rodem z Argentyny, zapraszam serdecznie do zrobienia i delektowania się pysznym daniem.
Podałam je z sosem jogurtowym który tu pasował wyśmienicie.

                 Składniki:
            Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 120 g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ok. 300 ml piwa
           Farsz:
  • 1 biała duża cebula
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 papryka czerwona
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 200 g zielonych oliwek
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki kiełków mieszanki chińskiej
  • 1 łyżka suszonej natki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • gałka muszkatołowa
  • mielona słodka papryka
  • oregano
  • 2 ząbki czosnku
             Dodatkowo:
  • odrobina mleka 
  • żółtko

Mąkę posiekałam z masłem, potem dodałam żółtka i sól, przemieszałam.
Teraz stopniowo dolewałam piwa i wyrabiałam elastyczne ciasto.
Ciasto odstawiłam pod przykryciem na godzinę aby odpoczęło.
W tym czasie zrobiłam farsz.
Cebulę, paprykę, ugotowane jajka, pomidora pokroiłam w kostkę.
Cebulę podsmażyłam na rozgrzanym oleju, dodałam mięso mielone, wymieszałam i dusiłam 15 minut.
Doprawiłam solą, pieprzem a potem dodałam paprykę i pomidora pokrojone w kostkę. 
Dusiłam do miękkości.
Zdjęłam z ognia i dodałam posiekane jaja oraz oliwki pokrojone w kostkę.
Dodałam na koniec szczyptę gałki muszkatołowej, po pół łyżeczki oregano, bazylii i papryki słodkiej a na koniec posiekałam drobniutko czosnek i dodałam do farszu, dodałam także kiełki i natkę.
Wszystko wymieszałam i zostawiłam do całkowitego wystudzenia.
Ciasto po odpoczynku rozwałkowałam na placek grubości 2 mm i wykrawałam z niego kółka ok. 15 cm średnicy i nakładałam na nie po łyżeczce farszu i zlepiałam dokładnie brzegi z falbanką.
Pierogi układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowałam żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka.
Piekłam empanadas 40 minut w temperaturze 180 C.
                      Sos jogurtowy:
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej bazylii czerwonej
  • 1 łyżka posiekanej melisy
Zioła wymieszałam z jogurtem, doprawiłam solą i pieprzem do smaku. 
Pierożki empanadas podałam z sosem jogurtowym.
Smacznego.
Inspiracja PP nr 11/2013

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger