poniedziałek, 28 października 2013

Chleb żytni na lisciach chrzanu

Ten chlebek dzięki temu że upiekłam go na liściach chrzanu jest aromatyczny i wilgotny.
Chleb na liściach chrzanowych już raz popełniłam [ klik ] ale ten ma całkiem inny, bogatszy smak.
Liscie chrzanu zbierałam na łące ale Wy możecie zajrzeć do ogródków sąsiadów a na pewno Wam 3-4 liście użyczą.
Zapraszam serdecznie.

  
                 Składniki: ( długa keksówka )
  • 3-4 duże liście chrzanowe
  • 500 g mąki żytniej T 700
  •  1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g drożdży
  • 2,5 szklanki letniej wody
  • 30 g zarodków pszennych
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki płatków błyskawicznych jęczmiennych
  •  50 g mieszanki ziaren "Magnat" z "Chleb na Zdrowie" na wierzch chleba

Foremkę długą keksówkę posmarowałam masłem a następnie wyłożyłam umytymi i osuszonymi liśćmi chrzanowymi.
Z podanych składników na chleb zarobiłam ciasto i włożyłam je do foremki.
Odstawiłam formę pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny - czasami trwa to dłużej.
Po wyrośnięciu ale przed włożeniem do pieca posypałam chleb mieszanką ziaren "Magnat".
Piekarnik rozgrzałam do 220 C i wstawiłam do nagrzanego chleb spryskując go na wejściu letnią wodą przez 5 sekund.
Potem piekłam jeszcze 50 minut w 200 C.
Po upieczeniu studziłam chleb na kratce aby nie zawilgotniał.
Smacznego.
Przepis własny.

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger