sobota, 10 listopada 2012

Spaghetti bolognese według Przemka

Spaghetti robimy często ale tym razem była nauka i wielka improwizacja.
Wyszło rewelacyjnie i ja chcę częsciej.
Zapraszam.

             Składniki:
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 6 dużych pomidorów 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • kostka rosołowa drobiowa
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • ser typu parmezan - ja użyłam dojrzałego korycińskiego
                 po kilka listków:
  • bazylia czerwona
  • bazylia cytrynowa
  • bazylia zwykła
  • melisa
  • tymianek - gałązki 2-3
  • rozmaryn - gałązki 2-3
  • 2 łyżki suszu pomidorowego 
  • 2 łyżki keczupu
      do smażenia:
  • olej pomarańczowy
  • oliwa chilli
  • oliwa extra virgin

Na patelni rozgrzać olej pomarańczowy i oliwę chilli - 2-3 łyżki i usmażyć mięso mielone na rumiano.
W garnku rozgrzewamy oliwę extra virgin i smażymy posiekaną cebulę i czosnek.
Wrzucamy usmażone mięso i wkładamy do garnka obrane ze skóry pomidory, keczup i susz pomidorowy a także kostkę rosołową i 1/2 szklanki wody i gotujemy długo na maleńkim płomieniu, najlepiej ze 2-3 godziny.
 Na koniec siekamy wszystkie zioła i dodajemy do sosu, a także suszone oregano i sól i pieprz.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente.
Podajemy makaron z sosem bolognese posypany obficie serem.
 
 Smacznego. 

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger