czwartek, 10 sierpnia 2017

Chleb pszenny z garnka bez wyrabiania

No więc wszystko jest w tytule posta czyli chleb jest pszenny, chleb wypiekany w garnku żeliwnym i w ogóle się go nie wyrabia.
Zostawiony sam sobie rośnie jak szalony.
Smakuje obłędnie, ma głęboki kwaskowaty smak, chrupiącą skórkę i mięciutki miękisz.
Polecam dla leniuchów.
Chleb pszenny bez wyrabiania.

Składniki: garnek średnica 22 cm
  • 3 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1,5 szklanki letniej wody



Przygotowanie :
  • Do miski - najlepiej dużej wsypałam mąkę, drożdże i sól, wymieszałam.
  • Teraz wlałam wodę i wymieszałam, ciasto jest rzadkie ale takie ma być.
  • Ciasto nie musi być idealnie wymieszane.
  • Nakryłam miskę ściereczką i pozostawiłam na blacie na 12 - 24 godziny.

  • Sami sobie regulujcie godziny wypiekania.
  • Ja nastawiłam ciasto wieczorem a rano zrobiłam resztę.
  • Po tym czasie ciasto wyłożyłam na posypany mąką blat
  • i uformowałam bochen, delikatnie naciągając ciasto z brzegów do środka.
  • Odstawiłam ciasto na 30 minut, ciasto może się trochę rozlać ale w niczym to nie przeszkadza.
  • Do piekarnika włożyłam garnek żeliwny wraz z pokrywką i nagrzałam go do temperatury 220 C.
  • Gdy osiągnął właściwą temperaturę nagrzewałam go jeszcze 20 minut.
  • Ciasto ponownie uformowałam na kształt bochna, ułożyłam na kawałku papieru do pieczenia
  • aby łatwiej było go włożyć do garnka i się nie poparzyć, nacięłam.
  • Przełożyłam bochen do gorącego garnka, nakryłam pokrywką i piekłam 40 - 45 minut w 220 C a następnie zdjęłam pokrywę i piekłam ciasto w 200 C przez 10 - 15 minut.
  • Upieczony bochen postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
  • Studziłam chleb na kratce.


Smacznego.
Inspiracja.
"Podróże małe i duże"
Kolorowe dekoracje
Kolorowe liście hosty idealnie wyglądają w tak malowniczej donicy.
Dekoracja w parku wokół kliniki "Pod Tężniami" w Ciechocinku.

4 komentarze

  1. Przepięknie wygląda, zapewne jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. witam taki chleb piekłam ale w specjalnym żaroodpornym garnku bo nie mam żeliwnego ale mam pytanie czy ten papier po nacięciu i włożony do garnka całkowicie się usuwa przed pieczeniem czy może zostać do upieczenia ? pozdrawiam Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam Joasiu że nie odpowiedziałam od razu ale nie miałam dostępu do bloga i netu. Papier służy do przełożenia chleba do naczynia czy garnka aby się nie poparzyć i w nim pozostaje do upieczenia. Po upieczeniu dopiero go zdejmujesz.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger